•  
  •  

(NA) REGELING OP HET VLOERVERWARMINGSSYSTEEM

Wij hebben voor de verschillende toepassingen van JK vloerverwarmingssystemen in combinatie met een bepaald type warmtebron een Danfoss (na)regeling als oplossing. Zo kan een JK vloerverwarmingsverdeler geregeld worden met een zogenaamde comfortklep (zoneklep) voor de verdeler bij o.a. stadsverwarming of zone bij een cv-ketel. Deze toepassing gebruiken we als er één ruimte of verdieping met één kamerthermostaat bedient kan worden. Hiervoor gebruiken we de Danfoss RET2000B-RF-RX1-S draadloze digitale regeling.

Naast een referentie kamerthermostaat is er ook een modulaire oplossing voor het bedraad of het draadloos regelen van de ruimtetemperatuur, per vertrek. Hiervoor gebruiken we de Danfoss Icon zoneregeling voor vloerverwarming en -koeling.

JK vloerverwarming is Premium Partner van Danfoss Heating

 

Naar de volgende stap
1

Kamerthermostaat

Een kamerthermostaat schakelt eenvoudig het verwarmingssysteem aan of uit als dat nodig (gewenst) is. het werkt door het detecteren van de luchttemperatuur, het inschakelen van de verwarming wanneer de luchttemperatuur onder de thermostaatinstelling komt en het uitschakelen zodra deze ingestelde temperatuur is bereikt. Door de kamerthermostaat op een hogere stand te zetten, zal de kamer niet sneller opwarmen. Hoe snel de kamer opwarmt, hangt af van het ontwerp van het verwarmingssysteem, bijvoorbeeld de grootte van de warmtebron (bijvoorbeeld ketel of warmtepomp) en het ontwerp van het vloerverwarmingssysteem. De instelling heeft ook geen invloed op hoe snel de kamer afkoelt. Als u een kamerthermostaat op een lagere stand zet, wordt de kamer op een lagere temperatuur gehouden.

De manier om uw kamerthermostaat in te stellen en te gebruiken, is door de laagste temperatuurinstelling te vinden waar u zich prettig bij voelt en deze vervolgens zo te laten staan bij ons vloerverwarmingssysteem. De beste manier om dit te doen is door de kamerthermostaat op een lage temperatuur te zetten, bijvoorbeeld 18 °C en zet deze dan elke dag een graad hoger totdat u de gewenste temperatuur hebt bereikt. U hoeft de thermostaat niet verder in te stellen. Elke aanpassing boven deze instelling is energieverspilling en kost u meer geld.

Kamerthermostaten hebben een vrije luchtstroom nodig om de temperatuur te meten, dus ze mogen niet worden afgedekt door gordijnen of geblokkeerd door meubels. In de buurt van elektrische kachels, televisies, wand- of tafellampen kan de thermostaat mogelijk niet goed werken door een verkeerde meting.

Naar de volgende stap
2

Vloerverwarming in combinatie met radiatoren in een woning

Als uw verwarmingsinstallatie als warmtebron een ​​CV-ketel is met bijvoorbeeld radiatoren op de verdieping en ingeslepen/gefreesde vloerverwarming op de begane grond, is er meestal één bestaande kamerthermostaat om het hele huis te regelen (referentie thermostaat). Als deze kamerthermostaat vragend is, wordt de installatie hiermee aan/in geschakeld. Vaak worden (zijn) de radiatoren dan voorzien (zeker bij stadsverwarming) van een thermostatische radiatorkraan. Hiermee kan de gewenste temperatuur voor de ruimte waar de radiator zich bevindt mee worden ingesteld als de referentie kamerthermostaat in de woonkamer vragend is (verwarmingsinstallatie in bedrijf).

Bij stadsverwarming (met een direct aansluiting voor de verwarming) kan indien er voor de vloerverwarming sprake is van één zone (bijvoorbeeld één verdieping zoals de begane grond) deze worden geregeld door middel van een zogenaamde comfortklep (zoneventiel). Hiermee kan de zone voorzien worden van een draadloze digitale kamerthermostaat met ontvanger die een zoneventiel open stuurt als er vraag is vanuit deze kamerthermostaat en dicht stuurt als de gewenste temperatuur bereikt is.

Deze oplossing bestaat uit de RET2000B-RF  draadloze digitale kamerthermostaat die in de (referentie) ruimte wordt geplaatst in combinatie met de RX1-S ontvanger die bij het zoneventiel wordt geplaatst (bij de verdeler).

In beide situaties zal er een “hoge” aanvoertemperatuur (70 °C of hoger) aanwezig zijn vanuit de primaire installatie, en moet door middel van een verdeler met pomp dit relatief warme water worden terug gemengd naar een juiste temperatuur voor de vloerverwarming (45 °C of lager afhankelijk van bijvoorbeeld de gekozen vloerafwerking en daarbij gestelde eisen).

Naar de volgende stap
3

Vloerverwarming als “hoofd” verwarming

Indien een etage/verdieping of woning alleen voorzien is van vloerverwarming zonder andere afgiftesystemen zoals radiatoren of convectoren en er meerdere ruimtes (zoals bijvoorbeeld verblijfsruimten als woonkamer, slaapkamer, badkamer etc.) aanwezig zijn, die apart te geregeld moeten worden, kunnen wij de icon zoneregeling toepassen als (na)regeling voor de vloerverwarming.

Afhankelijk van de cv-installatie warmtepomp, cv-ketel, stadsverwarming en of de mogelijkheid voor comfortkoeling aanwezig is, zijn er in deze zone-regeling diverse applicatie opgenomen.

Iedere vloerverwarmingsgroep wordt voorzien van een instelbare kraan, flowmeter en elektrische besturing (Danfoss thermische motor type TWA-K nc 24V) die gedoseerd water doorlaat. Misschien lijkt dit overdreven maar het energiezuinig en comfortabel verwarmen van een woning luistert nauwkeurig. Hiermee zorgt moderne technologie dat dit proces automatisch en continu plaatsvindt. Dit is efficiënter voor het energieverbruik en comfortabeler. Het maakt Danfoss Icon™ in alle opzichten goede oplossingen als zone regeling voor onze vloerverwarmingssystemen.

Naar de volgende stap